Contactlenzen

Steeds meer lensproblemen

Een goede aanpassing van de lenzen en regelmatige controles zijn noodzakelijk om langdurig en zonder problemen contactlenzen te dragen. Volgens de artsen zijn er meerdere oorzaken voor het probleem, die we kunnen samenvatten als: ongecontroleerd contactlenzen dragen.

Lenzen worden steeds vaker online of in ‘branchevreemde kanalen’ aangeschaft. Mensen die dat doen, laten hun lenzen niet regelmatig controleren. Een ander probleem dat daarmee samenhangt, is het onvoldoende schoonmaken van de lenzen en de lenshouder. Zonder de controles en aandacht van de contactlensspecialist verslapt de discipline snel met soms ernstige complicaties tot gevolg.

Hoornvliesinfectie

Vooral mensen die zachte contactlenzen dragen, hebben kans op een hoornvliesinfectie (cornea ulcus), legt VUmc-oogarts Nathalie Santana uit. ‘Ze komen ook voor bij mensen met harde- of scleralenzen. Maar zachte lenzen zijn permeabel en zitten enigszins vastgeplakt op het oog. Bacteriën, virussen, schimmels of amoeben kunnen zich er makkelijk in en onder nestelen. Stel, in het hoornvlies is een wondje of krasje ontstaan door wrijven, een zandkorrel of beschadigde of niet-passende lenzen. Als je dan een niet goed schoongemaakte lens uit een vies lenzendoosje inzet, dan kunnen de bacteriën het hoornvlies binnendringen en een infectie veroorzaken. Gaat het dan ook nog om een snelgroeiende bacterie, dan kan die infectie al binnen een dag ontstaan. Het oog wordt wit en al na een of twee dagen zie je niets meer.’

Contactlenzen via internet

Als een oorzaak van de stijging van het aantal hoornvliesinfecties ziet Nathalie Santana het toenemend aantal mensen dat contactlenzen via internet bestelt. ‘Ze bestellen maar wat en gaan nooit op controle. Ze weten dus niet of de lenzen goed passen en met niet-passende lenzen kun je het hoornvlies behoorlijk beschadigen.’ Maar de grootste oorzaak van de stijging is volgens haar het niet dagelijks schoonmaken van het lenzendoosje.

Bacterie in kraanwater

Veel infecties van het hoornvlies zijn te voorkomen, zegt Santana. ‘Een niet geïnfecteerd wondje in het hoornvlies kan al binnen een dag vanzelf genezen. Dus als het hoornvlies van lenzendragers beschadigd of geïrriteerd is, dan moeten zij de lens een dag uit laten. Maar helaas voelen mensen niet meer dat hun oog geïrriteerd is zodra zij hun, vaak vieze, lenzen weer in hebben: de lens werkt dan als een soort bandage.

Problemen voorkomen

Een hoornvliesinfectie is dus vooral te voorkomen door schoon te werken. Door de handen te wassen vóór het in- en uitdoen van de lenzen. Door dagelijks het lenzenbakje onder de hete kraan af te spoelen en aan de lucht te laten drogen. Door het lenzenbakje regelmatig uit te koken en minstens eens per maand te vervangen. En door geen lenzenvloeistof die al lang open is en geen kraanwater te gebruiken voor het reinigen van contactlenzen. De meest voorkomende verwekker van hoornvliesinfecties is de bacterie Pseudomonas aeruginosa. Die komt gewoon in ons kraanwater voor.’

Heb jij problemen met je lenzen? Onze contactspecialisten controleren en adviseren je graag. Ook als je vragen hebt, kun je het beste meteen contact met ons opnemen.