Duizeligheid, hoofdpijn en druk achter de ogen

Fixatie disparatie kan erfelijk zijn of plotseling ontstaan, bijvoorbeeld na een whiplash. Meestal lost je eigen visuele systeem het op. Maar dat lukt niet altijd. Je ogen werken dan niet goed samen, waardoor je moeite kunt krijgen met het lezen van teksten. Omdat je visuele systeem blijft proberen het probleem op te lossen, kan deze - soms grote inspanning - leiden tot asthenope klachten.

Bij asthenope klachten kun je denken aan duizeligheid, nek- en schouderklachten, hoofdpijn, lichtgevoeligheid, vermoeide en branderige ogen, druk achter de ogen, niet goed zien bij schemering... Heb je hier last van, maak dan een afspraak en kom langs voor een polatest. Dan meten en weten we het meteen. De oplossing kan een prismabril zijn. Die ziet er trouwens net zo mooi uit als een gewone bril.

Herken je deze klachten?

Maak een afspraak
Fixatie_disparatie_klachten
Fixatie_disparatie

Ervaringen met fixatie disparatie

Interview met ergotherapeut Marloes

Ergotherapeut Marloes over fixatie disparatie

“Met grote regelmaat verwijs ik één of meerdere cliënten door naar Panis. Deze mensen hebben last van duizeligheid, hoofdpijn of druk achter de ogen. Als zij hoog scoren op mijn fixatie disparatie vragenlijst, stuur ik hen door naar optometrist Sjoerd Panis. Hij doet het vervolgonderzoek en meet (indien nodig) een prismabril aan. 90% van mijn cliënten zet die nooit meer af!”

Aan het woord is Marloes van de Pol, één van de dertien ergotherapeuten van Ergotherapie Tilburg - Waalwijk e.o. Zij ziet Panis als een ‘verlengde arm’: “Een prismabril is voor ons een extra tool om onze cliënten te helpen in hun herstel. De resultaten die Panis Brillen boekt met fixatie disparatie juich ik erg toe!”


Duizelig en hoofdpijn
Ergotherapie Tilburg - Waalwijk e.o.
is een eerstelijns praktijk, gespecialiseerd in complexe problematiek zoals whiplash, post-comotionele klachten en chronische pijn. Deze klachten ontstaan na een hersenschudding, een klap of val op het hoofd, of een auto-ongeluk. “De restklachten na zo’n ongeval worden ernstig onderschat. Dit kan leiden tot chronische pijn of een burn-out”, aldus Marloes, die al 20 jaar werkt als ergotherapeut.

“Na zo’n klap ontstaat er een verstoring in het brein, met het integreren van de informatie uit de zintuigen. Vooral horen, zien, tast en evenwicht werken niet goed meer samen. Het volgen van bewegend beeld leidt dan bijvoorbeeld tot duizeligheid en hoofdpijn. Ook hebben deze mensen moeite met het zien van diepte, bijvoorbeeld als ze de trap af lopen. En ook het focussen van de ogen is lastig, zoals met lezen. Gevolg is dat ze vaak dingen laten vallen en zich stoten.”


Prismabril
In zo’n geval biedt Marloes haar patiënt sensorische integratietherapie. Eén van de tools die daarvan onderdeel is, is een prismabril. Sjoerd Panis, gespecialiseerd in fixatie disparatie, verricht een aantal metingen en maakt vervolgens een proefbril. “Mijn patiënten weten niet wat ze meemaken als ze rondlopen met die bril op. Ze zien een auto voorbijrijden en worden daar niet duizelig van. Ze vragen of ze die bril mogen houden, terwijl het nog maar een proefopstelling is!”

Marloes kiest bewust voor een verwijzing naar Panis: “Sjoerd is heel kundig en werkt zeer nauwkeurig. Soms adviseert hij om géén prismabril te nemen, als dat voor die betreffende persoon niet goed zal zijn. Daar is hij heel eerlijk in. Als mijn patiënt de prismabril eenmaal heeft, betekent dit een enorme verandering. Ze kunnen weer autorijden en rustig tv kijken. Soms moet iemand er even aan wennen, maar later vinden ze de bril toch fijn. Het betekent zó veel voor mensen als ze de wereld in kunnen kijken met minder scherpe pijn, minder druk achter de ogen, minder duizelingen en minder hoofdpijn!”


Negatieve verhalen
Op het internet zijn negatieve verhalen te vinden over prismabrillen en oogartsen zijn niet altijd positief. Marloes volgt die discussie en staat er neutraal in: “Wanneer een prismabril fout is aangemeten, kan dit blijvende schade veroorzaken aan de ogen. Dat is waarschijnlijk de reden waarom sommige oogartsen er niet altijd even enthousiast over zijn. Mijn persoonlijke ervaring is dat mensen zeer gebaat zijn bij een goed aangemeten prismabril. Ik vertrouw op wat ik zie en dat zijn de geweldige resultaten. Natuurlijk moet je mensen goed informeren en vervolgens moeten zij zelf een goede adviseur uitkiezen. Ik vertrouw erop dat Sjoerd de bril écht goed aanmeet bij mijn patiënten. Daar is hij heel secuur in. Dit voelt goed. Ik heb er tot nu toe alleen maar heel goede ervaringen mee.”

Heb je last van de genoemde klachten? Bel ons dan om een afspraak te maken voor een polatest. Met deze test meten wij of er sprake is van fixatie disparatie.Klant aan het woord: Bregje ten Napel

Geen nek- en schouderklachten meer

“Al een aantal jaren heb ik last van nek- en schouderklachten. Ik heb al diverse mensen bezocht hiervoor, maar ben nooit echt van mijn klachten af gekomen. Ik had niet verwacht dat dit met een simpele bril wel zou gebeuren!


Minder scherp
Een tijdje geleden liet ik mijn ogen controleren bij Panis omdat ik al een tijdje minder scherp zag. Uit de oogmeting bleek dat er qua sterkte niet heel veel aan de hand was. Maar Sjoerd ontdekte wel iets anders. Ik heb terplekke een vragenlijst ingevuld, om te testen of ik fixatie disparatie heb. Ook heb ik meteen een afspraak gemaakt voor een polatest.


Niet op 1 lijn
Uit de polatest bleek dat mijn ogen verticaal ‘niet op 1 lijn zitten’, waardoor ik dus - onbewust - de hele dag lang 'scheef' aan het kijken was. Ik heb me toen een bril aan laten meten met prismaglazen. Deze prismabril draag ik nu sinds een maand of drie en ik ben er heel erg blij mee. Mijn ogen kijken rustiger, ik heb minder last van scherp licht en zonlicht en het belangrijkste van alles: ik ben bijna van mijn nek- en schouderklachten af!

Kortom: ik kan het iedereen aanraden!”

Bregje ten Napel

Klant aan het woord: Wendy van der Meer

Mijn leven in positieve zin zo veel veranderd

“Het moment dat Sjoerd bij mij fixatie disparatie constateerde en me de passende bril adviseerde, heeft mijn leven in positieve zin zo veel veranderd. Klachten van meer dan 10 jaar zijn nu weg. Het voelt alsof ik veel meer tijd heb om te genieten! Sjoerd is zeer professioneel en werkt zeer perfectionistisch. Hij vraagt door naar andere klachten, verbindt dit met elkaar en onderzoekt dit vervolgens. Hij legt duidelijk uit wat er aan de hand is. Ik kwam bij Panis voor een oogmeting en had van tevoren nooit gedacht dat dit de dag zou zijn dat mijn leven compleet zou veranderen in positieve zin.


Hoofdpijn
Sjoerd deed de oogmeting waar een kleine sterkte afwijking naar voren kwam. Maar na deze meting vroeg hij nog verder naar bepaalde zaken. Of ik veel hoofdpijn had (ja, al 30 jaar bijna elke dag). Of ik goed kan zien in het donker (nee ik zie geen steek in het donker, autorijden in het donker is een groot probleem. Het voelt continu of ik omval als ik op de linkerbaan rij. Ik krijg de diepte niet ingeschat naar de vangrail toe of een auto voor me).


Last van licht
Hij vroeg ook of ik snel last heb van fel licht (ook hier moet ik bevestigen dat ik snel een zonnebril op zet en snel migraineachtige hoofdpijn krijg als ik dit niet doe). Of ik mijn hoofd altijd zo schuin houd (uhm… ik kijk even schaapachtig en ik ben me hier dus niet van bewust. Ook heeft nooit iemand dat opgemerkt). Het kan zijn dat daardoor je nek en schouders veel vast zitten, heb je hier last van? Ja dus, mijn vriend wordt gek van het maar blijven los masseren van die nek en schouder en dit ook maar aan 1 kant.


Motoriek
Vervolgens hebben we nog gesproken over mijn dramatische evenwicht, mijn slechte houterige motoriek (ja bij gym werd ik altijd als laatste gekozen, aan mij had je niet zoveel) en het moeilijk kunnen vangen van ballen werkte ook nooit in mijn voordeel.


Klachten en mankementen
Kortom, al deze mankementen werden ineens gebundeld. Mijn leven lang heb ik fysio’s bezocht. Diverse malen werd ik doorverwezen naar cesartherapie om steeds maar weer mijn rughouding te verbeteren zodat mijn nek en schouders los zouden komen te zitten. Weer weggestuurd bij de huisarts met de hoofdpijnklachten en ga zo maar door… En hier was Sjoerd die een hoop klachten herkende en me adviseerde nog een andere test bij hem te doen omdat hij de verwachting had dat hier nog meer resultaten gingen uitkomen. Na deze extra test bleek dat ik fixatie disparatie heb, zoals Sjoerd al vermoedde.


Fixatie disparatie
Mijn ogen staan blijkbaar in een andere stand ten opzichte van elkaar en hebben zo niet hetzelfde brandpunt. Zo ontstaan dus al die klachten. Ik kan moeilijk diepte inschatten, letters op het computerscherm gaan in elkaar overlopen aan het einde van de dag, ik zie slecht in het donker, ik houd blijkbaar mijn hoofd schuin omdat mijn lichaam zelf al wil corrigeren in mijn oogstand, waardoor mijn nek en schouders altijd vast zitten.

Het klonk te mooi om waar te zijn dat een prismabril al deze klachten zou verhelpen. Sjoerd waarschuwde me wel dat het de eerste twee maanden ontzettend wennen zouden zijn met die bril. Dat ik door moest zetten. En dat na deze twee maanden mijn lichaam eraan gewend zou moeten zijn en de klachten weg zouden moeten zijn.


Klachten verdwijnen
Een week later kreeg ik mijn bril en de eerste dag voelde het even alsof ik mijn hoofd schuin naar links hield (blijkbaar had ik hem nu in de normale rechte stand maar zei mijn lichaam nog van niet). Na één dag heb ik dit gevoel nooit meer ervaren. Wat een rustig beeld heb ik nu als ik door mijn bril kijk. Nu pas zie ik hoe onrustig het hiervoor was. Ik heb er geen moment aan hoeven wennen en vanaf dag één verdwenen mijn klachten.


Geen pijn meer
Het is heel raar als je al je leven lang altijd hoofdpijn hebt - waar je als het ware aan went omdat je niet beter weet - en dat je dan ineens ervaart hoe het is om zonder hoofdpijn door het leven te gaan. Mijn schouder en nek zitten niet meer vast. Ik kan na een dag op de computer werken gewoon nog dingen gaan doen omdat ik niet meer hartstikke moe ben.


Prismabril
Met al deze uitkomsten snap je dat ik dolgelukkig ben met mijn prismabril. Ik kan geen uur meer zonder: dan is direct mijn hoofdpijn en de ruis in mijn beeld weer terug. Er zijn mensen die me vragen of ik het niet erg vind dat ik nu altijd een bril moet dragen. Natuurlijk zijn er momenten dat een bril wat lastiger is, bijvoorbeeld met zwemmen, in de regen of met zweten tijdens het sporten. Maar dat weegt niet op tegen het heerlijke leven dat ik nu kan leven.

Wat ben ik blij dat ik Sjoerd bezocht heb destijds. Dat dit het resultaat zou zijn, had ik nooit durven hopen.”

Wendy van der Meer

Klant aan het woord: Jolanda Mewis

Sta ermee op en ga ermee naar bed

“Ruim een jaar geleden viel ik van de trap en hield daar blijvende klachten aan over. Ineens stond mijn wereld op zijn kop. Zowel letterlijk als figuurlijk door problemen met mijn evenwicht, horen en zien. Na vele weken rust houden en proberen mijn leven weer op te pakken, bleef ik last houden van mijn ogen. Zodra ik probeerde te focussen - op een auto die voorbij reed of op een boom die bewoog in de wind - werd ik misselijk en draaierig. Uiteindelijk hoorde ik van fixatie disparatie en na wat zoeken op het internet kon ik bij Panis in Oisterwijk terecht.


Polatest
Sjoerd zou de polatest uitvoeren. Hij wist heel goed wat mijn klachten waren en hield hier rekening mee: een rustige ruimte met de deur dicht, licht wat gedempt, regelmatig wachten zodat ik bij kon komen van de testen die er gedaan moesten worden, een glaasje water. Hij legde steeds uit wat de testen inhielden en wat de reactie van mijn hoofd hierop konden zijn. Hij nam alle tijd. Na twee uur (!) was de test klaar en ik ook!


Minder schittering
Het uitzoeken van een montuur hebben we naar een andere afspraak verplaatst. En omdat ik graag nogmaals wilde ervaren of de bril nu echt zoveel verschil maakte, hebben we tijdens die afspraak een aantal tests overgedaan. Ze hebben de bril helemaal aangepast, zodat hij voor mij het beste zou werken. Zo zijn de randen van de glazen bewust niet gepolijst zodat er minder schittering zou zijn.


Even wennen
Na een week kon ik de bril ophalen. Iedereen had me gewaarschuwd: het kan wel tot twee maanden duren voordat je eraan gewend bent. De eerste keer dat ik hem opzette, werd ik misselijk inderdaad. Maar na even wennen ging dit goed en heb ik hem niet meer afgezet. Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Mijn klachten zijn verminderd en ik heb energie over om te gebruiken om verder te revalideren.

De bril heeft werkelijk mijn leven veranderd!”

Jolanda Mewis

Herken je deze klachten?

Wij helpen je graag verder. Je kunt een afspraak maken via
013- 52 848 99 of direct in onze online agenda.