Daytripper2 1080x1080
Starspann2 1080x1080
Micro Round3 1080x1080

De vakantiecheck

Voor iedereen is het verstandig ‘je zicht’ te laten controleren voordat je met vakantie gaat. Je auto krijgt een vakantiecheck, waarom dan je ogen niet?

Tijdens zo’n controle checken we de gezondheid van je ogen en de kwaliteit van je zicht. We kijken of de schroefjes en neuspads van je (zonne)bril nog goed vast zitten en of de sterkte van de glazen nog optimaal is. Bij lensdragers controleren we de sterkte en vragen we altijd na of je nog voldoende lenzen, vloeistof, een reservedoosje en een reservebril hebt. Onmisbaar op vakantie!

Ik ga op vakantie en ik neem mee… een reservebril

Wist je dat het in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Portugal, Zwitserland en Oostenrijk zelfs verplicht is om een reservebril mee te nemen als je gaat autorijden? Dit geldt voor zowel bril- als lensdragers. Boetes kunnen oplopen tot 300 euro!

Buiten dat is het sowieso verstandig om een reservebril mee te nemen. Wat als je bril kapot gaat? U moet er toch niet aan denken dat je op vakantie niet kunt autorijden of dat je tijdens een excursie niets ziet!

Een reservebril koop je al voor 199 euro inclusief glazen (aanbieding voor lensklanten). Ook een zonnebril met glazen op sterkte kan een goede optie zijn.

Bewaar je reserve- of zonnebril niet in de auto: de hoge temperaturen kunnen een bril beschadigen.

Pas op met het poetsen van de brillenglazen. Zand, vuil en (vette) zonnecrème kunnen de glazen beschadigen. Eventueel kun je brilpoetsdoekjes meenemen op vakantie. Droge microvezeldoekjes zijn het meest geschikt.

Een goede zonnebril is een must

Om je ogen te beschermen tegen de UV-straling van de zon, is een zonnebril onmisbaar. Ook wanneer je niet op strandvakantie gaat: de zon is er altijd. Voor een watersportvakantie is een zonnebril met polariserende glazen ideaal: die nemen de hinderlijke schitteringen van het wateroppervlak weg.

Wanneer je tijdens je vakantie veel zult autorijden, is een zonnebril onmisbaar. Deze helpt tegen fel zonlicht, verblinding en schitteringen op het wegdek. Denk ook aan een zonnebril voor de kinderen: juist jonge ogen lopen makkelijker schade op van de zon.

Je lenzen op vakantie

Elk jaar zien wij het weer: klanten die terugkomen van een vakantie die minder onbezorgd was dan zij gehoopt hadden. Tijdens de vakantie hebben ze last gekregen van hun lenzen, door chloor, zonnebrand, zand, zee- of zwembadwater.

Pijn aan de ogen kan een vakantie echt verpesten. Een zandkorrel in uw oog, een druppel zweet (met zonnebrandcrème), chloor of zeezout in het zwemwater; je lenzen kunnen er slecht tegen. Daarom wijzen waarschuwen we: als je ogen prikken, pijn doen of roder zijn dan normaal, gebruik je lenzen dan een dag niet. Lenzen in pijnlijke ogen kunnen de klachten erger maken. Doe de lenzen pas weer in als je ogen beter aanvoelen.

Wanneer je last hebt van droge ogen of pijn aan je ogen, is het fijn als je een reservebril op kunt zetten. Zo geeft je je ogen ‘rust’ en de mogelijkheid om te herstellen.

De voordelen van daglenzen

Een andere tip is om daglenzen mee te nemen op vakantie. Daarmee heb je iedere dag frisse, schone lenzen en perfect zicht. Ze zijn comfortabel bij een actieve vakantie, bij het sporten, ze zijn hygiënisch en bieden ook een fijne oplossing als je een lens kwijtraakt. Daglenzen zijn er al vanaf 18 euro voor 30 stuks.

Met daglenzen heb je bovendien geen lenzenvloeistof nodig. Dat scheelt weer in de bagage.

Zwemmen met lenzen

Wanneer je gaat zwemmen, is het verstandig om je lenzen uit te doen. Chloor en zeezout in de lenzen kunnen irritatie geven. Als je toch (onder water) wilt zwemmen met de ogen open, dan adviseren we om daglenzen te gebruiken en deze na het zwemmen uit te doen.

Lenzenvloeistof

Vergeet niet om voldoende lenzenvloeistof in te pakken. Als je gaat vliegen, denk dan aan de regels voor het meenemen van vloeistoffen: maximaal 100 ml in de handbagage. Je kunt bij ons lenzenvloeistof in kleine flesjes verkrijgen.

Bewaar de lenzenvloeistof tijdens je vakantie op een koele en liefst donkere plek. Wordt de vloeistof warmer dan 25 graden of staat deze lang open in een warme ruimte, dan zal deze sneller bederven.

Spoel lenzen nooit af met water vanwege de kans op infecties en combineer nooit water en lenzenvloeistof in je lenzenhouder. Lees hier onze tips en waarschuwing voor hygiëne van contactlenzen.


Wij zien je graag in de winkel voor een vakantiecheck, een reservebril of reservelenzen. Alvast een heel fijne vakantie!